Hoogsensitief

“Volg altijd je gevoel, dat is wanneer de meest wijze beslissingen genomen worden”

Oprah Winfrey

Vaak vraag je je af, is mijn kind hoogsensitief? En dan kom je meteen bij de vraag wanneer ben je eigenlijk hooggevoelig?
Hoogsensitieve kinderen zijn eerder overstuur, angstig, schrikken bijvoorbeeld sneller van harde geluiden. Ze hebben de neiging sterker te reageren op prikkels van buitenaf. Door de intensiteit waarmee ze dingen ervaren zijn ze vaak ook sneller angstig in vooral nieuwe situaties.
Hoogsensitief zijn kan als last ervaren worden, omdat je door die overgevoeligheid vaak het idee krijgt dat je niet goed genoeg bent. Deze conclusie trekken hooggevoelige kinderen (maar ook volwassenen) dan ook snel.
Daarom is het zo belangrijk om HSP (High Sensitive Person) in een kind te erkennen. Daardoor kun je je kind beter helpen er goed mee om te gaan

Acceptatie van de gevoeligheid en het besef dat hoogsensitiviteit een normale manier van zijn is én er op een constructieve manier mee omgaan werken het beste. Als een kind weerbaarder wordt, én vooral meer inzicht krijgt in zijn eigen kunnen en positie in het gezin, de klas, de school, het dorp, de wereld, kan het ook gaan merken dat die sensitiviteit ook zijn kracht is.

Voor elk kind, maar zeker ook voor een hoogsensitief kind, is bewuster functioneren dus essentieel. Een sensitief energiesysteem vindt zijn doel en betekenis wanneer je hetgeen je denkt en voelt leert te onderscheiden, door je hiervan bewust te zijn. Door een teveel aan indrukken te doseren, het negatieve te signaleren en weg te sturen, maar ook je open te stellen voor het positieve, maak je andere keuzes en ga je effectiever handelen.

Caroline Bont, Hoogsensitiviteit als kracht

Ik hoop in mijn praktijk kinderen te helpen inzien dat hun hooggevoeligheid een groot talent is en dat ze zich door deze gevoeligheid kwetsbaar en krachtig tegelijk mogen voelen.