Zelf-vertrouwen

Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit die sterker is dan je angst.

Zelfvertrouwen

Kwaliteiten ontdekken geeft zelfvertrouwen

Weten wat je kwaliteiten zijn geeft een kind enorm veel zelfvertrouwen en energie want wanneer je gewaardeerd wordt om je kwaliteiten wordt je hier als kind blij van. Het geeft je power en moed om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Wat zijn kwaliteiten nu eigenlijk?

Je hebt eigenschappen, kwaliteiten en talenten. Wat is nu het verschil? Qua betekenis lijken deze drie begrippen erg op elkaar maar toch zijn er wel wat verschillen.

We worden geboren met een aantal eigenschappen die we via onze genen van onze ouders meegekregen hebben. Hierdoor herken je als ouder vaak eigenschappen van jezelf bij je kind.

Ik hoor ouders vaak zeggen: “O ja dat herken ik, dat deed ik zelf vroeger ook!”

Bepaalde eigenschappen worden bekrachtigd, positief ontwikkeld. Dit kun je kwaliteiten noemen.

Een kwaliteit is een positieve verschijningsvorm van een eigenschap. Het is een sterke kant van het kind.

Wanneer een kind een talent voor iets heeft komt een bepaalde eigenschap en kwaliteit samen.

Je hebt een talent als:

  • het past bij wie je bent…
  • je ogen gaan stralen, je je blij voelt als je deze eigenschap gebruikt…
  • je snel leert als je deze kwaliteit gebruikt…
  • je er energie van krijgt als je deze kwaliteit gebruikt.

Hoe kun je als ouder kwaliteiten ontdekken bij jouw kind?  Door heel goed te kijken!

Door je kind te observeren kun je bijvoorbeeld zien: hoe het dingen aanpakt

  • hoe het reageert in bepaalde situaties
  • hoe het omgaat met vriendjes en vriendinnetjes
  • hoe het omgaat met volwassen
  • hoe het creatieve oplossingen bedenkt
  • wat het graag en vaak doet
  • en…waar het blij van wordt!

Je zult merken dat wanneer je vaker en gerichter gaat kijken, je steeds meer mooie vaardigheden gaat ontdekken die jouw kind bezit.

Het zal je verbazen wat jouw kind allemaal al kan. Hoe leuk is het om dit als trotse ouder te zien!

Als je ziet dat je kind een kwaliteit op een positieve manier gebruikt, is het heel fijn voor jouw kind om dit te benoemen en een compliment te geven. Hij of zij wordt zich dan bewust van de kwaliteit die het op dat moment met succes gebruikt heeft en de kans is groot dat het deze kwaliteit dan vaker gaat gebruiken en verder zal ontwikkelen.

Een kind dat gewaardeerd wordt om zijn of haar kwaliteiten krijgt meer zelfvertrouwen, durft zijn of haar kwaliteiten volop te gebruiken en gaat makkelijker nieuwe uitdagingen aan.

Als je kwaliteiten kunt benutten, ga je daarvan groeien en het kan iets heel moois losmaken in een kind.

Zelf je eigen kwaliteiten ontdekken is daarom heel belangrijk en vooral heel leuk en verrassend voor ieder kind. Hoe mooi is het om te ontdekken dat je zoveel prachtige schatten bezit?

Een kind dat zich bewust is van zijn of haar kwaliteiten en deze kan benutten, gaat vol zelfvertrouwen, blij, zorgeloos en huppelend de wereld ontdekken.

Schatgravers

In mijn plusklas en praktijk speel ik regelmatig het spel Schatgravers. Elke keer is het weer een feestje om te doen! Samen op zoek gaan naar die dingen waar ze goed in zijn. Kinderen kunnen heel duidelijk en vol zelfvertrouwen vertellen waar ze goed in zijn. Ze hoeven daar niet eens lang over na te denken. Dat is toch geweldig!

Soms komt het voor dat kinderen ( maar ook ouders) zich niet bewust zijn van hun kwaliteiten of weten ze niet hoe ze deze kunnen gebruiken in lastige situaties. Hierdoor hebben ze minder zelfvertrouwen waardoor ze uitdagingen uit de weg gaan.

Het is een hele fijne manier om samen op een speelse manier kwaliteiten (schatten) te gaan ontdekken. De kinderen krijgen zelfinzicht en ze leren hoe ze de kwaliteiten kunnen gebruiken met het gevolg: meer zelfvertrouwen!

PHOTO-2022-02-28-14-36-22